Geen categorie

8 aandachtspunten voor de mondzorgpraktijk in 2022

Ook 2021 was een bewogen jaar, en we durven nu al te voorspellen dat 2022 niet anders zal worden. In dit artikel delen we een terugblik en ervaringen en aandachtspunten van onszelf en van praktijken waar we mee samengewerkt hebben dit jaar, ter inspiratie voor jou als collega-tandarts, praktijkhouder of praktijkmanager.

Een eigen praktijk starten

Startende tandartsen denken steeds groter en vertrekken vaker vanuit het idee om met een nulpraktijk te starten. Aan de ene kant door de wens om met een echt eigen identiteit te starten. Aan de andere kant komt dit doordat er nog maar weinig praktijken te koop zijn voor collega’s. Ketens en groepen tandartsen bieden nu eenmaal vaak meer dan een collega kan betalen. De weg naar een nulpraktijk kiezen steeds meer tandartsen en mondhygiëniste

Denk jij na over starten? Volg dan ons webinar ‘Start succesvol je eigen praktijk’ op woensdag 22 december 2021.

Regeldruk in de praktijk

De regeldruk gaat enorm toenemen door de wetgeving. Dossierplicht is met de nieuwe richtlijnen belangrijker dan ooit. In (groeps)praktijken moet je best veel afspraken maken over wat je waar, wanneer en vooral hoe opschrijft. Samen besluiten stelt specifieke eisen aan de manier waarop je zaken opschrijft.

De WTZA komt eraan

De WTZA is ook relevant voor kleine praktijken (vanaf 3 stoelen). Met de communicatie over de WTZA die een ontzettende lastenverzwaring en informatieplicht schept, denk je snel: ‘Dit geldt niet voor mij.’ Helaas valt dat tegen. Met elf zorgverleners doe je al mee. Dat lijkt veel, maar daar ben je zo! Stel, je hebt een praktijk met drie stoelen. Je werkt zelf vier dagen in de week en je hebt één parttime mondhygiëniste (twee dagen). Daarnaast heb je nog twee collegae zzp-ers en zes assistenten die aan de stoel kunnen werken. Op vrijdagmiddag komt de tandprotheticus bij jou in de praktijk. Fijn als je assistenten allround opgeleid zijn en de receptie met de stoel kunnen combineren, maar in dit geval ben je wel degelijk een grote praktijk met meer dan 11 zorgverleners.

Bekijk hier het advies en meer informatie van het KNMT over dit onderwerp

Nieuwe tarieven mondzorg 2022

De tarieven zijn weer herzien. Dit betekent ook nieuwe codering! Mooi dat de tarieven met – in de meeste gevallen – 2,37% stijgen. Dat hebben we ook nodig voor de verbeterde salarissen van het team (+ 3,33%) en de innovatie in de praktijk. Ook de tariefstructuur is op onderdelen aangepast. Weer even goed opletten in het nieuwe jaar dus. Hier helpen we je graag mee in de vorm van een webinar op 21 december 2021. In een uurtje ben je weer up to date!

De communicatiestructuur en overlegmomenten

Naarmate een praktijk groter wordt, moet je ook opnieuw kijken naar de communicatiestructuur en communicatiemomenten. Overleg je teveel of juist te weinig en doe je dit met de juiste mensen, op de juiste manier? Goed om dit in de vorm van een jaarplanning vast te leggen. Nu is het juiste moment daarvoor. Zo begin je goed en gestructureerd aan het nieuwe jaar. Het team van de praktijk blijft het hart van de praktijk.

De taken en verantwoordelijkheden

Bij elke groei in openingstijden en stoelen, moet je een aantal zaken tegen het licht houden. Heb je nieuwe functies nodig? Bijvoorbeeld een omloopassistent, of een floormanager? En hoe zorg je voor je eigen work-life balance? Doe jij dit regelmatig?

Het oproepsysteem is vaak zo lek als een mandje

Het klinkt misschien niet zo aardig, maar bij praktijken die op zoek zijn naar nieuwe patiënten blijkt vaak dat het maken van afspraken en het oproepbeleid veel minder goed is geregeld, dan je denkt. Regelmatig hebben we ook dit jaar weer gezien dat het verzenden van oproepen per mail niet goed blijkt te werken. Het zou zo jammer zijn als je niet je trouwe patiënten goed bijhoudt. Durf hier eens eerlijk en grondig naar te kijken. Is er ruimte voor verbetering? We denken graag mee!

APK voor jouw praktijk

Denk minimaal 1x per jaar eens goed na over je eigen praktijk. Wij zelf doen dat vaak in september. Uitgerust van de zomer is een goed moment om met frisse ideeën aan de slag te gaan en te kijken of je oude uitgangspunten nog kloppen, maar een Kerst in lockdown geeft misschien ook ruimte! Wil jij jouw praktijk naar het volgende niveau tillen? Je kunt je nu al inschrijven voor het Dental Practice Excellence Seminar & de Masterclass op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober 2022. Klik hier voor meer informatie.

Tot slot, wensen we je namens het hele Dentiva team inspirerende en mooie dagen toe!

Delen met collega's?

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn