Agendaplanning, Gastvrijheid, Slimmerwerken

afspraken wijzigen van patiënten: wel of niet doen?

afspraken wijzigenAfspraken wijzigen kan verleidelijk zijn als oplossing om de agendaplanning sluitend te maken, moet je hier voorzichtig mee omgaan. Wanneer je routinematig afspraken van patiënten verzet, dan kunnen zij diezelfde neiging krijgen. Minder wijzigen geeft ook meer rust in de praktijk.

Het is handig om in de agenda visueel te markeren als de patiënt verzet is in verband met een reden van de praktijk zelf. Bijvoorbeeld met een *. De assistente is dan ‘gewaarschuwd’ als zij de patiënt nog een keer wil verzetten. De tandarts kan bij de behandeling nog een keer terugkomen op de flexibiliteit van de patiënt, als de afspraak op korte termijn verzet werd.

Ook kan het handig zijn om bij te houden of de patiënt de afspraak verzet heeft met, bijvoorbeeld een #. Mocht een patiënt meerdere malen de afspraak verzetten, dan kun je wellicht informeren naar een achterliggende oorzaak.

Afspraken wijzigen, 3 tips om dit te voorkomen

Drie tips om te voorkomen dat je moet terugvallen op het verschuiven van afspraken om gaten te vullen.

Ten eerste is het handig om ’s ochtends de agenda door te nemen en te kijken of er gaten zijn. Als je gebruik maakt van een dagstart, dan kan je dat daar vertellen. Als andere assistentes en tandartsen weten dat er een ruimte over is, kunnen zij helpen de ruimte te vullen met problemen die ze bij de periodieke controle vinden.

Ten tweede is het zaak om de snel bellen lijst goed bij te houden. Deze lijst laat zich makkelijk vullen als de tandarts deze actief promoot bij het periodiek mondonderzoek.

Ten slotte geldt ook voor gaten in de agenda, dat voorkomen beter is dan genezen. Veel wijzigingen kun je voorkomen met goede communicatieve vaardigheden. Op DentalPracticeExcellence 2018 laat Alex Nottingham zien hoe je dat doet. Een goede tip hiervoor is om een patiënt die belt om zijn afspraak te wijzigen, eerst te vragen naar de reden hiervoor. Een substantieel aantal mensen blijkt de afspraak toch te laten staan als het belang van de afspraak weer inzien.

Delen met collega's?

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn