Strategievorming

Chaos op het netwerk – een goede folder structuur

Op veel computers van praktijken heerst een milde vorm van chaos als het gaat om bestanden en folders. Een duidelijke consequente naamgeving en ordening helpt bij het zelf sneller vinden, maar vooral ook voor nieuwe collega’s in de praktijk. Je kan de bestanden zien als papieren die je wil opbergen. Er zijn twee manieren om je bestanden te kunnen vinden. Door te zoeken in finder en via de mappen structuur.

Zoeken met finder

Voor het zoeken met finder moet je gebruik maken van een vaste set van kernwoorden en afkortingen. Zij het ‘contracten’ of ‘overeenkomsten’? Het gebruik van de woorden kan je in een apart document vastleggen, zodat de nieuwe medewerker weet welke naam bestanden krijgen.

Zoeken in een folder structuur

De meeste auteurs over document systemen schrijven dat je niet meer dan drie niveaus mag hebben voor het opbergen van bestanden. Je moet het zien als kasten met planken en op die planken kan je boeken links of rechts leggen. Op het hoogste niveau bepaal je of de kast op slot zit en wie de sleutel heeft. Hoe eenvoudiger de structuur, hoe beter het werkt. Voor een tandartspraktijk heb je drie wellicht vier niveaus. Die kan je een schijfletter geven, zodat bij het inloggen al vast ligt of je de schijf ziet of niet en wat jouw bevoegdheden zijn. Bijvoorbeeld:

K: programma’s  (alleen toegankelijk voor systeembeheerder en eigenaar)

L: Bestanden (voor iedereen toegankelijk)

M:Management (alleen toegankelijk voor eigenaar en praktijkmanager)

P:Protcollen (voor iedereen toegankelijk, maar alleen de praktijkmanager kan de protocollen wijzigen of toevoegen)

Delen met collega's?

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn