Zelf corona gekregen, paniek? De learnings van een collega met corona.

Home » Geen categorie » Zelf corona gekregen, paniek? De learnings van een collega met corona.

Zelf corona gekregen, paniek? De learnings van een collega met corona.

Geplaatst op

Corona de eigen ervaring

Twee weken geleden kwam ik thuis met koorts. Ik had het zelf nauwelijks in de gaten en zou normaal gezien met een paracetamol de volgende dag zeker weer zijn gaan werken. Uiteraard heb ik me uit veiligheid voor alles wel laten testen. Dat op zich was al een avontuur, omdat er – in ieder geval in mijn geval – online en telefonisch bijna geen doorkomen aan was. De test zou 3 dagen later zijn en de uitslag hoogst waarschijnlijk weer 2 dagen later. Dat is veel tijd voor iemand die de twee dagen ervoor volle bak in een grotere tandartspraktijk heeft gewerkt. Intussen hebben we dan ook eigen testen voor een eerste screening. Na een commerciële test straat (de volgende dag) bleek (20 uur later) dat ik inderdaad corona had. Weinig tot geen klachten, maar de dagen ervoor veel mensen gezien. Het duurde ook weer een dag voordat de GGD contact met me opnam. Intussen veel collega’s gesproken die ook corona hebben gehad. Vaak via de familie overigens. Hieronder enkele observaties zonder enige wetenschappelijke verantwoording maar in ieder geval wel eerste (eigen) ervaring uit de praktijk.

https://www.meldpuntmondzorgcorona.nl/

Corona als zorgverlener? Meld het…

Ervaringen en leermomenten van collegae en mijzelf.

  • Het kost veel tijd bij de GGD voordat je een test en uitslag hebt. De doorlooptijd is zeer wisselend.. De meeste assistenten en familie moesten 5 dagen op de uitslag wachten. De commercieële test ging veel sneller. 
  • De GGD ging uit van het verhaal en de beschrijving die ik gaf over de praktijk. De patiënten behandeling vonden zij geen issue zolang er volgens de RIVM richtlijnen werd gewerkt.
  • Het zwakste punt in de praktijkvoering is bij de meesten de lunch(ruimte). Wij hebben zelf veel ruimte waardoor we de 1,5 meter goed kunnen handhaven, maar voor de zekerheid lopen we nu ook met mondkapjes in de binnenruimte. Je gaat toch nog kritischer denken als je weet dat een collega de hele dag door die ruimte met corona heeft gelopen.
  • Praktijken die de afstand bij de lunch niet kunnen handhaven moesten vaak dicht en alle assistenten en tandartsen moesten in quarantaine vanwege het contact.
  • De les hier is dat het verstandig is om maximale effort te stoppen in afstand houden van collega’s
  • De assistente die mij die dag behandeld heeft voor een preventieve behandeling (lijkt me wel het meest risicovol) had geen corona.
  • Een andere assistent die toevallig die week een uur een (achteraf gebleken) corona patiënt heeft behandeld, had ook geen corona
  • Sociaal is de impact van corona ook groot. Collega’s kunnen toch een verwijtende of boze houding aannemen. Als je een corona collega hebt, is het goed om echt strak te communiceren met het team. Wij hebben iedereen persoonlijk geïnformeerd, gewezen op onze protocollen en uitgelegd hoe en welke vervolgstappen we gingen maken.
  • Communicatie met het team is echt cruciaal

Let op de communicatie naar je team als iemand corona blijkt te hebben.

Aangezien we nu steeds meer risico lopen om corona te krijgen vanuit onze eigen privé sfeer, is het enorm belangrijk om in de praktijk de onderlinge contacten zoveel mogelijk corona proof te maken. De impact als dit niet goed lukt is groot.

https://www.meldpuntmondzorgcorona.nl/

Corona als zorgverlener? Meld het…