Algemeen, Eigen praktijk starten, Strategievorming

Checklist eigen praktijk starten: denk aan deze 8 punten!

Het ideale moment om zelf te starten

MasterMind Starten eigen praktijk in de mondzorg

Checklist eigen praktijk starten is een korte opsomming van een aantal aandachtspunten voor het starten met een eigen praktijk. Door de vergrijzing hebben mensen hebben langer zorg nodig en veel tandartsen gaan komende jaren met pensioen. Bovendien groeit het aantal tandartsen die parttime werken. Met het huidige overheidsbeleid, ontstaat zo een tandartsen tekort. Deze situatie maakt het tegelijkertijd gunstig om een eigen praktijk te starten. Heb jij jouw eigen visie over de zorg en denk je er wel eens aan die in te kunnen zetten in een eigen praktijk? Dan is het goed om na te denken of dit het juiste moment is om in te spelen op de ontwikkelingen. Er staan voldoende praktijken te koop en patiënten staan open voor ambitieuze tandartsen die op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en behandeltechnieken.

Maar waar begin je?

Checklist overwegingen starten met een eigen praktijk

Dentiva heeft een checklist opgesteld met belangrijke zaken om te overwegen, wanneer je denkt aan een eigen praktijk. Zet deze zaken eens voor jezelf op papier. Het helpt je visualiseren wat voor praktijk jij voor je ziet. Vandaar uit kun je besluiten of het de moeite waard is de mogelijkheden verder en gerichter te onderzoeken.


1. Waar wil je werken?

Ten eerste is de vraag, waar wil je werken? Het klinkt gek, maar begin bij jezelf. Waar wil je wonen? In een dorp of in een stad en nog belangrijker, in welke regio? Een eigen praktijk is lange termijn denken, dus hoe hier goed rekening mee.

2. Wie is jouw ideale patiënt?

Bedenk je daarnaast hoe de zorg er over 10 jaar uit zou moeten zien in jouw praktijk. Welke patiënt hoort hierbij? Wie is jouw ideale patiënt en welk type zorg heeft deze patiënt nodig? Veel preventie, veel cosmetische behandelingen of juist zorg op oudere leeftijd? Zorgen dat het hele team jouw gedachten draagt, is overigens zo eenvoudig nog niet, maar dat is voor latere zorg.

3. Hoe groot wordt jouw praktijk? En werk je op 1 of meer stoelen?

Als derde voor de checklist eigen praktijk starten, is het belangrijk om te weten hoe je praktijk er uiteindelijk uitziet. Hoe groot wordt jouw praktijk? En verder, met hoeveel mensen en hoeveel stoelen wil je werken? Het belangrijkste is natuurlijk, hoe wil je zelf werken? En doe je dat het liefst op 1 stoel of 2 stoelen? Bij dit laatste idee neemt een mondhygiënist of preventieassistent op de tweede stoel de preventie uit handen. Of kies je voor een ingewikkelder concept waarbij de tandarts op meerdere stoelen behandelt. Optimale Agendaplanning is hier het sleutelwoord. Lees hier voor ook ons boek over agendaplanning.

4. Alleen of samen?

Bij een checklist eigen praktijk starten kan de keuze alleen of samen niet ontbreken. Wil je alleen of samen met een collega de praktijk starten? Alleen ga je sneller, samen kom je verder,  hoor je vaak. Toch moet samen starten echt een doordachte keuze zijn. Samenwerken betekent dat je een gemeenschappelijke visie nodig hebt en een goed begrip voor elkaars verschillen. Bespreek dus vooraf duidelijk samen elkaars verwachtingen en wensen. Samen werken betekent ook echt een gezamenlijke visie. Verder moet je ook elkaars voor en nadelen van de persoonlijkheidsstijlen (DISC) goed kennen.

5. Voor welke locatie kies je?

Hierbij is je voorkeur voor een bepaalde omgeving belangrijk. Wil je bijvoorbeeld perse een praktijk in de buurt, of in een gezondheidscentrum? En is die keuze op voorkeuren of ook op cijfers gebaseerd? Denk na over waar de behoefte aan tandartsen het grootste is. Waar zitten al veel praktijken en waar bevinden nieuwe patiënten zich? Een belangrijke keuze, die mede bepaalt hoe goed jij je straks kunt onderscheiden

6. Praktijkpand kopen of huren?

Het zesde punt, het praktijkpand is ook belangrijk. Om dit te kunnen beoordelen, is het belangrijk dat je inzicht krijgt in wat je kunt financieren. Op basis daarvan kun je besluiten of je liever een eigen pand koopt, of dat huren slimmer en voordeliger is. Met de huidige rente is kopen overigens vaak de betere optie. Voor dit nieuwe pand heb je namelijk veel moeten investeren. Die investeringen verdien je over lange tijd terug. Dit past niet bij een korte huur periode.

7. Patiënten overnemen of zelf vinden?

Dit is ook een belangrijke overweging. Neem je een patiëntenbestand over? Kijk hierbij dan niet alleen naar het aantal. Bij deze overname telt ook de potentiële omzet. Hebben deze patiënten veel achterstallig onderhoud? Of verwacht je dat zij zich niet makkelijk voegen in jouw visie? Hierbij is goed overleg met de collega belangrijk.

8. Financiering

Tot slot kunnen we de financiering bij de checklist eigen praktijk starten natuurlijk niet overslaan. We zijn het niet vergeten. Zonder financiering geen praktijk. Als je goed over bovenstaande punten hebt nagedacht, wordt deze financieringsaanvraag wel makkelijker. Het klinkt fijn om de financieringslast lager te houden door eigen geld in te brengen. Een stevig bedrag zelf achter de hand en beschikbaar houden is echter in de corona tijd niet onverstandig gebleken! Met de huidige lage rentestand is maximaal financieren wellicht de beste keuze.

Veel sparren en advies krijgen over een belangrijk besluit

Het starten van een eigen praktijk besluit je niet in één dag. Deze keuze is complex. Vraag daarom ondersteuning bij ervaringsdeskundigen om je te helpen bij je keuze. En natuurlijk spelen er naast deze belangrijke zaken nog andere vragen. Wat voor wet- en regelgeving komt er kijken bij een eigen praktijk en hoe ga je om met de inzet van personeel? De omstandigheden zijn op dit moment ideaal om een praktijk te starten. Daarbij is de belangrijkste vraag natuurlijk: past het bij jou?

MasterMind traject: Een eigen praktijk starten

In september 2020 start Dentiva het MasterMind traject ‘Start succesvol jouw eigen praktijk’. Tijdens dit 9-maanden durend traject krijg je de kans om in een kleine setting uitgebreid te onderzoeken wat bij jou past en wat de voor- en nadelen van diverse werkvormen zijn. Verder sparren we met elkaar ook over het (ver)bouwen van de praktijk. Na het volgen van dit traject ben je klaar voor het succesvol starten van jouw eigen praktijk.

Meer weten en inschrijven?

Lees meer over het MasterMind traject ‘Start succesvol jouw eigen praktijk’.

Delen met collega's?

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn