Een eigen praktijk starten, het overzicht

Als je een eigen praktijk als tandarts of als mondhygiënist wil starten, komt er veel op je af. Je moet allereerst natuurlijk een duidelijk idee hebben over wat voor soort praktijk je wil voeren. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat het ondernemerschap allemaal betekent. Hoeveel tijd kost dit en wat levert het daarbij op in matériele en niet matériele zin?

 
Wanneer wil je een eigen praktijk?

Laat ons het weten en we sturen je een mindmap overzicht
van alle aspecten van een eigen praktijk starten

De voordelen van een eigen tandartspraktijk starten

Natuurlijk is het fijn als je de eigen visie op de mondzorg kan vormgeven door een tandartspraktijk te starten. Ook kan jezelf de afwegingen maken voor werktijden en vakanties.

Ook ben je af van de discussie over ondernemerschap.

Samen of alleen een eigen praktijk starten?

De voordelen van alleen een eigen praktijk, hebben we al een keer uitgebreid beschreven in een artikel in Dental Tribune. Allebei kan goed. Alleen starten heeft als grootste voordeel dat je de eigen praktijk ook echt ‘eigen’ kan maken. De nadelen van het alleen starten zijn goed te ondervangen met advies en sparringpartners. Het grootste voordeel van samen is dat je minder kwetsbaar bent en elkaar kan inspireren en motiveren voor mooiere en betere ideeën. Als je samen start is het wel goed om elkaar echt goed te begrijpen, een duidelijk uitgesproken gezamenlijke visie te hebben. Verder moet je begrip en respect hebben voor elkaars persoonlijkheidskenmerken. Bij Dentiva gebruiken we DISC om deze kenmerken goed en duidelijk inzichtelijk te maken.

Checklist voor het starten van een eigen praktijk

Een kleine checklist van overwegingen om een eigen tandartspraktijk te starten vind je hier.

Welke visie op de mondzorg heb je?

Een visie formuleren en goed onder woorden brengen is een lastigere taak dan je denkt. Maar het is zeer de moeite waard in de rest van de reis naar een eigen praktijk. De reden hiervoor is dat deze visie helpt bij de financiering aanvraag. De visie op de mondzorg helpt ook nog eens bij de financiële onderbouwing. De visie en de uitwerking daarvan in kernwaarden zijn de hoeksteen voor je personeelsbeleid. Of je nu alleen of samen een eigen praktijk start, een duidelijke visie en kernwaarden helpen enorm bij het formeren van een goed team.

Visie op de mondzorg start met de ‘why’

Als je begint met het opschrijven van je visie is het aardig om de TED talk van Simon Sinek te bekijken. Hij is auteur van het boek ‘Start with the Wy’ en laat in zijn TED talk kort en krachtig zien hoe leiders hun team kunnen motiveren met een inspirerende visie.

Jouw waardestrategie om een eigen praktijk te starten

Een klassieke benadering voor de waardestrategie is die van Treacy en Wiersema. Kort gezegd komt het er op neer dat je kan kiezen om:

  • De goedkoopste te zijn: ‘cost leadership’
  • De beste of specialist te zijn: product leadership
  • De klant het beste te kennen, ‘customer intimacy’

Klik hier voor uitgebreidere informatie over de achtergronden en een filmpje van over de waardestrategie

Verzekeringen voor een eigen praktijk

Naast de persoonlijke verzekeringen zoals:

  • Ziektekosten
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Invaliditeit
  • Overlijdensrisico

Zijn er nu extra verzekeringen die je nodig hebt voor de praktijk

  • Bedrijfschade
  • Inventaris
  • Pand

Ook de arbeidsongeschiktheid moet je opnieuw beoordelen. Is de verzekering alleen nodig voor het inkomensdeel omdat je anderen in jouw plaats kan laten werken? Of valt met jouw uitval ook de gehele omzet en dat van je preventie assistent weg, terwijl de kosten gewoon doorlopen.