Benchmarks, Geen categorie

Het belang van een APK voor de tandartspraktijk

Rijd je auto? Dan begrijp je het belang van de jaarlijkse APK. Door regelmatig onderhoud te plegen voorkom je nare verrassingen of dat je uiteindelijk zelfs stil komt te staan. Met de tandartspraktijk is het niet anders. Ook die heeft een regelmatige APK en onderhoudsbeurt nodig. Is jouw praktijk bestand tegen figuurlijke gaten of hobbels in de weg?

Als tandarts ben je altijd hard aan het werk. Door de jaren heen kan het er dan ongemerkt insluipen dat bepaalde processen minder efficiënt worden uitgevoerd. Om erachter te komen of je het goed doet, is het heel nuttig jouw praktijk te vergelijken met soortgelijke praktijken en de benchmark cijfers in Nederland. Een hulpmiddel hiervoor is een praktijkscan.

 

Een praktijkscan: de APK voor de praktijk

Dentiva helpt jaarlijks een groot aantal praktijken in Nederland met vier stoelen of meer met een periodieke praktijkscan. We bekijken de prestaties op meerdere gebieden en vergelijken deze met onze benchmark cijfers. Deze benchmark is vastgesteld op basis van praktijkscans bij meer dan 60 praktijken, 400 persoonlijke interviews en ruim 700 tevredenheidsonderzoeken onder medewerkers uit tandartspraktijken. Door de prestaties van de praktijk naast deze cijfers te leggen kom je er op basis van data achter of jouw praktijk onder- of bovengemiddeld scoort en wat de sterke punten en verbeterpunten zijn.

Hoe een praktijk scoort in de vergelijking hangt mede af van factoren als de omgeving waar de praktijk in staat en van wat jouw eigen visie op de tandheelkunde is. Misschien is gemiddeld scoren niet voldoende voor jou als je bijvoorbeeld wilt excelleren op een bepaald gebied, zoals klanttevredenheid, de succesratio van jouw behandelingen, efficiency etc. Eén ding staat in ieder geval vast: De praktijkscan geeft je de inzichten en een kapstok om verdere stappen te ondernemen. Zo krijg je vaak verrassende inzichten op het gebied van preventiebeleid en kom je er achter hoe je relatief eenvoudige verbeteringen kunt doorvoeren.

Het werkt hetzelfde als met de auto. Regelmatig de olie bijvullen is een eenvoudige klus. Het voorkomt bovendien dat je op lange termijn grote en kostbare reparaties moet uitvoeren, zoals een motor vervangen.

 

Wil je weten hoe jouw praktijk ervoor staat?

Een praktijkscan levert ALTIJD een nieuw of bevestigend inzicht op, gekoppeld aan een aantal mogelijke verbeterpunten. Daarom is het meer dan de moeite waard jouw praktijk zo’n periodieke APK te gunnen. Je kunt vervolgens zelf met deze punten aan de slag, maar natuurlijk helpt Dentiva jou en het team ook graag bij het implementeren van veranderingen via een vervolgtraject.

Dentiva ondersteunt met het periodieke onderhoud van de praktijk, zodat deze lang mee gaat. Gun jezelf, het team en de praktijk een frisse start van 2020 en reserveer een praktijkscan!

Delen met collega's?

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn