Slimmerwerken

Visueel sturen, een lean voorbeeld uit Japan

Visueel sturen, een Lean voorbeeld

Om grotere praktijken georganiseerd te houden, heb je steeds meer hulpmiddelen nodig om te zorgen dat alles op de goede plek staat. In Japan hebben ze visualiseren tot kunst verheven. Ook de agenda van de tandarts biedt veel mogelijkheden om visueel te sturen. VvAA Qualitytime organiseerde in 2018 een studiereis naar Japan om te kijken wat de mondzorg kan leren van van echte lean organisaties. Lean is een van de manieren om slimmer te werken.

Toyota, waar lean begon

Het lean gedachte goed is ontstaan bij Toyota. Met het beter en sneller helpen van de klant als uitgangspunt, besteedt Toyota uitzonderlijk veel aandacht aan het vereenvoudigen van procedures. De procedures worden ook nog eens fool-proof gemaakt. Werknemers krijgen uitgebreide training in elk denkbaar onderdeel van hun taken.

Visueel sturen om mensen te helpen

Om het team te helpen alles op de goede plek te leggen, werkt men in Japan met veel visuele aanwijzingen. Een extremer, maar duidelijk voorbeeld van visueel sturen, zagen we bij een van de toeleveranciers van Toyota. In Japan loopt men in de fabrieken niet op eigen schoenen, maar sloffen. In het toilet staan weer aparte sloffen, zodat je niet met dezelfde sloffen in het toilet staat, als de sloffen waar je mee door de fabriek loopt.

Hoe zorg je dat al die sloffen netjes op zijn plek blijven?

Bij deze fabriek hadden ze de plekken van de sloffen netjes gemarkeerd. Zo is er geen verwarring waar en hoe ze weer teruggezet moeten worden.

lean-visueel
De sloffen netjes geordend dankzij visueel management

Door de fabriek heen zagen we veel voorbeelden van deze aanwijzingen. De fabriek zag er dan ook extreem netjes en geordend uit. Er wordt weinig tijd verspilt aan het zoeken van spullen. Ook is er veel aandacht om de voorraden van de verbruiksmaterialen zo beperkt mogelijk te houden. Dit denken zit zo in het systeem van de Japanners, dat het geen enkele moeite lijkt te kosten.

De Nederlanders moeten er echter nog wel even aan wennen :).

visueel sturen helpt niet altijd

Delen met collega's?

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn