Teamontwikkeling

Leiderschap mondzorg, de 5 niveaus van Jim Collins

leiderschap tandartspraktijkLeiderschap mondzorg is een belangrijk thema voor de praktijkeigenaar. Om het team optimaal te motiveren, is het belangrijk dat je goed richting geeft. Met goede afspraken met de praktijkmanager kan je het geregel goed delegeren.  De praktijkeigenaar blijft wel de leider. Het is goed om een keer stil te staan bij je stijl van leiding geven aan de hand van dit eenvoudige model.

Leiderschap kan je volgens auteur Jim Collins in 5 levels indelen. Op 23 en 24 maart gaan we uitgebreider in op het leiding geven op het seminar en masterclass DentalPracticeExcellence.

De 5 levels in leiderschap mondzorg

  1. Het start met het, als vakman, leveren van een bijdrage aan de gezondheid van de praktijk.
  2. Als je doorgroeit ben je in staat om bij te dragen aan de doelstellingen van de praktijk. Ook een tandarts in loondienst of zzp-er dragen aan de stoel bij aan de praktijkdoelen.
  3. Op het derde niveau ben je in staat om mensen en middelen beter in te zetten. Aan de stoel betekent het dat je ook de verantwoording neemt voor de assistent. Dus help je de assistent verder  in haar ontwikkeling.
  4. De praktijkeigenaar die op niveau 4 opereert, is in staat om een mooie visie neer te zetten. Hier kan de praktijk echt achter staan. De visie moet voor het hele team een continue bron van inspiratie is.
  5. De echte goede leiders in de praktijk hebben volgens Jim Collins gemeen dat ze een sterke professionele wil combineren met persoonlijke bescheidenheid.

Deze leiders blijken uit zijn onderzoek alle credits aan het team te geven, maar nemen altijd zelf de verantwoordelijkheid voor tegenslagen en problemen. Die houding blijkt betere resultaten en een plezierige werkomgeving te combineren.

Om op dit niveau te komen, heb je ook een goed team nodig. Om het team continue in ontwikkeling te houden, kan je gebruik maken van de tools uit het boek ‘communicatie in de tandartspraktijk’.

Laat ons weten waar je zelf tegenaan loopt met leiderschap in jouw praktijk via een e-mail naar info@dentiva.nl

Delen met collega's?

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn