Op naar een gelukkige praktijk!

Home » Teamontwikkeling » Op naar een gelukkige praktijk!

Op naar een gelukkige praktijk!

Geplaatst op

Geluk in het werk is heel belangrijk: gelukkige mensen werken harder, beter, zijn creatiever, en minder vaak ziek. Maar hoe houden we ons team dan echt vitaal? Op vrijdag 15 maart 2019 bespreken we dit thema uitgebreid op het seminar van Dental Practice Excellence 2019.

Professor Ap Dijksterhuis ging specifiek in op de gelukkige organisatie, tijdens de 5editie van Praktijk Anno Nu, op zaterdag 8 december jongstleden.
Uit onderzoek blijkt dat gelukkige mensen inderdaad gezonder zijn. Nederland en de Scandinavische landen scoren in ook al jaren beter dan de zuidelijkere landen.

Maar wat draagt nu bij aan geluk? Het is in ieder geval niet het salaris en de bonus naar zijn idee. Uit onderzoeken blijkt dat jouw geluk onder andere te maken heeft met de hoeveelheid geluk dat je zichtbaar bij andere mensen creëert en dat ook te horen krijgt.
Bovenaan de meest gelukkige beroepen staan dan ook de bloemist, de kapper en de loodgieter. Ook de tandarts komt er goed van af!

Wat maakt mensen nu eigenlijk gelukkig op het werk? Volgens professor Dijksterhuis hangt dit samen met betekenis (missie en visie van de praktijk), autonomie, competentie, verbondenheid en natuurlijk de werk-privé balans.

Het is dus zorg om als tandartspraktijk een gezamenlijke visie te hebben en hard te werken aan de opleidingen en vaardigheden van je team, zodat ieder zich competent en betrokken voelt zowel tijdens de patiëntbehandeling als de administratie en andere werkzaamheden daaromheen.