Eigen praktijk starten, Praktijkmanager, Teamontwikkeling

Samenwerken met persoonlijkheden in teams, perfect met DISC

Bij een nauwe samenwerking in een team merk je snel dat mensen verschillend reageren op diverse omstandigheden. In een recent artikel voor Dental Tribune beschreven we de diverse persoonlijkheidsstijlen die je in de praktijk kunt tegenkomen, aan de hand van de DISC-methode. Soms ervaren we het gedrag van anderen als ‘bijzonder’, omdat het zo anders is dan hoe we zelf op situaties reageren. Een belangrijke vraag daarbij is dan: Hoe ga je nu om met iemand met een specifieke stijl?

Perfect samenwerken als collega’s in een eigen praktijk

Ook als je wil samen een eigen praktijk wil starten, is het enorm slim om elkaars persoonlijkheid stijlen goed te kennen. Ook als je langer werkt, kan het enorm veel begrip en inzicht geven als je samen een DISC test doet.

Omgaan met een extraverte taakgerichte persoonlijkheidsstijl

Iemand met een extraverte, taakgerichte stijl is direct en daadkrachtig. Dat kan overweldigend overkomen, maar hoeft niet. Bij iemand met deze ‘D-stijl’, moet je goed voor jezelf op kunnen komen. Tip? Als er iets is, draai er dan niet omheen, maar zeg direct wat er aan de hand is. Dat komt de samenwerking ten goede.

Omgaan met de extraverte-mensgerichte stijl

De stijl van deze persoon wordt vaak ervaren als inspirerend en innovatief. Iemand met deze ‘I-stijl’ hecht erg aan relatie en vriendschap. Waardeer iemands creatieve (soms gekke) ideeën en probeer hem of haar niet te veranderen. Tip? Toon vriendschap. Dat betekent niet meteen dat je beste vrienden hoeft te worden, maar toon interesse en oprechte belangstelling. Praat eens over koetjes en kalfjes. Dat zal een persoon met deze stijl erg waarderen.  

Samenwerken met persoonlijkheden: de introverte-mensgerichte stijl

Deze persoon is sociaal en stabiel. Iemand met deze stijl kan iets makkelijker ondersneeuwen. De relatie is belangrijk voor deze stijl. Laat zo iemand zien dat je hem of haar aardig vindt. Tip? Let erop dat je iemand met een ’S-stijl’ aan het woord laat en laat uitpraten.  

Omgaan met de introverte-taakgerichte stijl

Kenmerken van iemand met een ‘C-stijl’ zijn het heel correct en consciëntieus handelen bij alles wat hij of zij doet. Iemand met deze stijl wil niet overhaast worden en precies kunnen werken. Het is iemand die letterlijk zijn gedachten op een rijtje wil kunnen zetten. We zien deze persoon ook wel als de ‘rationele’. Iemand met deze persoonlijkheidsstijl is vaak ook erg gesteld op privacy. Tip? Gun hem of haar de tijd om de gedachten te analyseren. Probeer daarnaast vooral met feitelijke onderbouwing te komen om te overtuigen.

Meer weten over samenwerken met verschillende persoonlijkheden en DISC?

Op de website van Dentcourses.com vind je een nieuwe, online cursus die een uitgebreide beschrijving en tips geeft over het omgaan met persoonlijkheidsstijlen. Je kunt er bovendien zelf een eenvoudige DISC-test afnemen. We bieden de cursus tijdelijk tegen een zeer gunstig introductietarief aan.

Delen met collega's?

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn