Benchmarking, Slimmerwerken

Tariefswijzigingen in 2022 update

De tarieven zijn gewijzigd en als het goed is ligt het nieuwe boekje van de KNMT met de tarieven voor de mondzorg 2022 naast je computer. Je kunt je kennis testen met een korte Quiz over de tarieven 2022. Er zijn een flink aantal tarieven gewijzigd qua nummering of qua voorwaarden. Het is dus even goed opletten geblazen.

Doe hier de Quiz Tarieven 2022

De tarieven in de tandheelkunde worden bepaald door een aantal punten en de puntwaarde. De nieuwe puntwaarde is 2,37% hoger, waardoor de meeste tarieven zijn gestegen. Implantologie en Orthodontie kennen een eigen indexatie. Niet ieder tarief heeft een puntenaantal, dat zijn de tarieven die alleen op kosten betrekking hebben zoals de E04.

Tariefswijzigingen tandheelkunde 2022: het C hoofdstuk

Het hoofdstuk over controle en diagnostiek is flink aangepakt. Dit resulteert in een aantal nieuwe tarieven, maar ook een aantal beperkingen in de toepassing van een oud tarief.

Het C hoofdstuk bestaat nu uit twee onderdelen. Onderdeel A zijn de consulten en die gaan meteen van start met een nieuw tarief voor de intake van een nieuwe patiënt: de C001.
Een nieuwe patiënt vergt extra aandacht en dat heeft op deze manier een plek gekregen. Tandartsen die hier voorheen de C28 voor gebruikten, lopen tegen een beperking aan. De nieuwe code voor C28 is C012, echter de omschrijving is flink aangescherpt.

De C012 staat in onderdeel B (Diagnostisch onderzoek) en heeft nu als omschrijving: ‘uitgebreid onderzoek ten behoeve van het integrale behandelplan’. In de verdere omschrijving staat wat je daar precies voor moet doen, namelijk afwijkingen aan harde en zachte weefsels en tandheelkundig werk vastleggen en bespreken. Wie schrijft, die blijft is de tendens ook in de mondzorg. Het goed en effectief alles vastleggen in het dossier wordt ieder jaar belangrijker.

Nieuw is de code voor de second opinion (C011). De code voor de medische anamnese is omgenummerd naar C010, maar ook daar geldt dat de omschrijving weinig ruimte biedt voor het declareren ervan. Dat is wel in lijn met de uitspraken van de NZA in het afgelopen jaar.

Tariefswijzigingen tandheelkunde 2022: het P hoofdstuk

Het P hoofdstuk is ook uitgebreid op de schop genomen. Veel verouderde codes zijn verwijderd en een aantal verschillen zijn samengevoegd. De afdruk met randopbouw en zonder opbouw zijn nu verenigd in één nieuw tarief.

Ook de toeslag voor spoed is teruggebracht naar één code. De avonden in de weekenddienst kun je dus niet meer met twee aparte toeslagen declareren, maar nog maar met één.

Al met al is er flink wat veranderd in het tarievenboekje.
Je kunt ook het webinar van Dentiva over de tarieven 2022 terugkijken. Dan ben je in 1 uur weer helemaal bijgepraat!

Delen met collega's?

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn